SVE ČEŠĆE KRAĐE NA TALIJANSKIM GROBLJIMA: Osim cvijeća, kradu se bakreni predmeti i dijelovi spomenika

Brojni talijanski mediji redovito izvještavaju o slučajevima ili pokušajima krađe na grobljima, čak i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. U okolici Torina lopovi su ušli na groblje i pokušali ukrasti oko 600 bakrenih vaza za cvijeće, no vidjela ih je osoba koja je to odmah dojavila centru 112. Neočekivani događaj i dolazak karabinjera natjerao ih je da odustanu. Pobjegli su, ostavivši plijen na ulici. Policija je cjelokupnu ukradenu robu odmah vratila upraviteljima ovog općinskog groblja.

Prijave preko mreža i Facebooka
U mjestu Saronno u okolici Milana uočili su mnoge krađe u razdoblju prije i nakon blagdana Svih svetih, a kradljivci gradskog groblja u Via Milano bili su ponovno u akciji prošli tjedan. Gradsko groblje je zabilježilo mnogo dojava rodbine preminulih koji su uočili kako nestaju cvijeće, biljke, vaze, pa čak i neki božićni ukrasi. Među brojnim prijavama našli su se i apeli građana koji su se pojavili na društvenim mrežama, a posebice na Facebook stranici s objavom “Zar si i ti iz Saronna…”.
-Zar je nemoguće postaviti kamere na groblje? – pita se ogorčena žena iz Saronna koja je postavila cvijeće u četvrtak i nekoliko dana kasnije bila je iznenađena kada je vidjela kako je isto ukradeno, zajedno s unutrašnjosti vaze. Tijekom 2023. godine to je bilo treći put, ogorčeno se žali ista osoba. -Sramotno je da tako veliko groblje, osim što predstavlja skandaloznu zapuštenost, nema dovoljno videokamera i uređaja koji bi takve pojave snimali, jer se očito radi o širem problemu, zaključeno je u ovoj objavi.

Kako je ukrasti cvijeće na groblju?
Postoji i zanimljiva sličnost s popularnim reklamnim sloganom iz 1980-ih godina: „Ako je netko ukrao cvijet za vas, duboko u sebi… počinio je zločin“. Jer kradljivca cvijeća može se prijaviti i kazneno će odgovarati, ali ako je krađa počinjena unutar groblja, pljačka je dodatno otežana sramotom i morbidnim osjećajem. Otimanje cvijeća i spomen-obilježja položenih na grobove i dalje je raširena pojava kojoj je teško stati na kraj, bez da se ne postave nadzorne kamere na groblje. Dio medija proziva i migrante te bande i skupine koje dolaze iz Rumunjske i koje se inače bave krađama i sličnim prijestupima.

Zaključavanje grobalja, video-nadzor i kažnjavanje počinitelja
Nova akcija lopova zabilježena je na glavnom groblju u mjestu Busto Arsizio. U noći je netko upao na groblje u ulici Lonate, gađajući vaze s cvijećem u potrazi za bakrom. Neki od oštećenih grobova nalazili su se u blizini glavnog ulaza, stoga je moguće da su napadači u groblje ušli tako što su se popeli preko zida u blizini središnjeg ulaza, jer se groblje redovito tijekom noći zaključava. Sada je pokrenuta konkretna akcija i predviđen je trošak nabave od 213.000 EUR za sustav videonadzora, a planirani su i izvanredni zahvati održavanja i osvjetljenja, koji se odnose posebice na uređenje dijelova zida i krovišta, te za uređenje i sigurnost skladišta na groblju. Lokalni vijećnici i predstavnici civilnog sektora pozivaju također na strožu primjenu zakonodavstva i strože kažnjavanje prijestupnika. U svakom slučaju, ovo su samo neki slučajevi krađa koje su počinjene na mjestu koje zaslužuje najveće poštovanje, stoga ih građani i u drugim zemljama EU-a doživljavaju kao duboke uvrede.

Komentiranje nije dozvoljeno.