UN-OVA EKSPEDICIJA NA ANTARKTICI: Mikroplastika otkrivena u izmetu pingvina

Mikroplastika podrazumijeva sitne čestice, čak i do razini nanoplastike, a ona uglavnom završava u okolišu, najčešće u oceanima. Te čestice predstavljaju prijetnju divljim životinjama, nakupljaju toksine i uzrokuju razne bolesti, a precizniji uvidi u njihovu prisutnost i porijeklo su ključni za učinkovite mjere. Zagađenje mikroplastikom postalo je velik problem na Antarktici, a što je i potaknulo ekspediciju znanstvenika iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Argentinskog antarktičkog instituta (IAA).

Prikupljaju se uzorci – plastika je sveprisutna
Koristeći argentinski ledolomac AlmiranteIrízar i različite dostupne tehnike za analize i istraživanja, djelomično i kroz nuklearne tehnologije ovaj tim znanstvenika radi na prikupljanju uzoraka guana pingvina, kao i sedimenta s morskog dna, ali i iz okolnih voda. Prikupljaju se uzorci iz izmeta pingvina, u cilju analize prisutnosti mikroplastike te njeno podrijetlo, a što je dio IAEA-ine inicijative za plastiku NUTEC. – Zdravlje Antarktike je jako važno za planet, rekao je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, ističući važnost očuvanja netaknutog okoliša na ovom udaljenom kontinentu.

Potreban je zajednički napor za globalno zdravlje okoliša
Rezultati će biti objavljeni u studiji koja će otkriti dolazi li antarktička mikroplastika iz globalnih morskih struja koje donose zagađenje iz izvora koji su udaljeni tisućama kilometara ili potječu iz lokalnih izvora. Ovi podaci su ključni, jer će se na osnovu njih predložiti učinkovite mjere za rješavanje problema na Antarktici. Međunarodna agencija za atomsku energiju navodi kako se preko 7 mlrd. tona plastike odbacuje u okoliš na globalnoj razini, stoga rezultati ovog projekta imaju za cilj djelovati na globalne politike za borbu protiv onečišćenja mikroplastikom, naglašavajući hitnost globalne suradnje. Ova ekspedicija IAEA-e i IAA-e kroz svoje istupe u medijima također naglašava važnost brze međunarodne suradnje i djelovanja s ciljem očuvanja okoliša Antarktike.

Komentiranje nije dozvoljeno.