SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA: U tijeku su radovi na 77 milijuna kuna vrijednom sustavu obrane od poplave

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Ivan Celjak u utorak, 12. srpnja na sisačkom su području posjetili centralne lokacije na nasipima uz Savu na kojima se odvija sanacija štete nastale u potresu.

Tako su obišli lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Palanjek, zatim lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Hrastelnica, izgradnju obaloutvrde na području Galdova te nasip na lijevoj obali Save u Galdovu. Radi se o sveukupno četiri projekta, tri su financirana iz Fonda solidarnosti, dok se izgradnja obaloutvrde financira iz NPOO-a.

Foto: Hrvatske vode

Župan Ivan Celjak izrazio je svoje zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim vodama: „Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima radova u nadležnosti Hrvatskih voda na području grada Siska. Hrvatske vode obnavljaju nasipe na području Palanjka i Hrastelnice, radi se na obaloutvrdi na području Galdova i sanira nasip u Savskoj ulici u Galdovu. Vrijednost tih radova, uključujući i završene radove na području Tišine Erdetske, iznosi 42 milijuna kuna.”

Obnovom se aktivno radi na prevenciji daljnjih oštećenja i istovremeno na osiguranju sigurnosti. Svijest o važnosti ovakvih sustava obrane od poplave, kod građana se nerijetko javlja tek kad su poplave neizbježne, dakle kada postoji prijetnja obiteljskim kućama.

“Vrlo je važno da naši sugrađani imaju osjećaj sigurnosti kada se radi o mogućnosti poplava, jer do sada smo nažalost proživjeli mnoge nepogode i najvažnije je vratiti taj osjećaj da će u slučaju visokih voda biti zaštićena njihova imovina i životi“, poručio je župan.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković osvrnuo se na tijek radova: „Obišli smo pet gradilišta. Jedno je završeno, na četiri se izvode radovi. Treba iskoristiti ovo sušno razdoblje, kada se mogu izvoditi zemljani radovi. Sisačko područje, u ovom trenutku, ima aktivnih gradilišta za 77 milijuna kuna.” Kao rok za izvođenje radova navodi 15. svibanj iduće godine, do kada planiraju u cijelosti iskoristiti sva raspoloživa sredstva. Napominje da je primarni zadatak građanima pružiti sigurnost, što uz koordinaciju Stožera i SMŽ i čine.

Nakon obilaska radova, župan Ivan Celjak i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković održali su sa suradnicima radni sastanak u sjedištu Županije. Glavne teme sastanka bile su primarni ciljevi u obrani od poplava i buduća ulaganja u sigurnost građana Sisačko-moslavačke županije.

Komentiranje nije dozvoljeno.