ZAVRŠNA KONFERENCIJA U RIJECI: Izgrađena je sortirnica otpada

30. ožujka 2022. godine u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana je završna konferencija kojom se obilježila kompletirana izgradnja sortirnice odvojenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci. Ključni cilj je povećanje odvojeno prikupljenog korisnog otpada, a samim time veće recikliranje i smanjenje otpada na odlagalištima.


Nova sortirnica će moći dnevno primiti pedeset tona odvojenog sakupljenog otpada, a planira se sortiranje plastike, kartona, papira, PET i MET ambalaže, tekstila, stakla i metala. Na krovu su postavljeni solarni paneli koji proizvode električnu energiju za potrebe sortirnice te tako doprinose očuvanju okoliša i smanjenju troškova pogona. Tehnološki proces obuhvaća prijam, sušenje, sortiranje, baliranje, tehnološku separaciju neiskorištenog materijala i reciklažu sirovina koje se mogu vrednovati na tržištu, a sve u skladu s principima održivog razvoja i zaštite okoliša.

„Radi se o prvom hrvatskom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada koje će nam omogućiti veću iskoristivost i vrijednost odvojeno prikupljenih sirovina iz otpada.” – Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke

Projekt je sufinanciran s 31,2 milijuna kuna iz europskog kohezijskog fonda, dok je ostatak omogućen od grada Rijeke i susjednih lokalnih zajednica. Za izvedbu radova zaslužna je zajednica ponuditelja Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka, a voditelj projekta izgradnje je Institut IGH d.d. Zagreb. Nadzor je dodijeljen tvrtki Karloline Kling iz Rijeke, a projektiranje i projektantski nadzor izvela je tvrtka Žagar iz Čakovca. Za prepoznatljivost projekta bila je zaslužna tvrtka K&K Promocija.

Komentiranje nije dozvoljeno.