VIŠEMILIJUNSKI RADOVI NA PODVELEBITSKOM PRAVCU: Sklopljen ugovor za poboljšanje vodoopskrbe

Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području podvelebitskog pravca potpisan je prošlog tjedna. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda d.o.o. Zadar Tomislav Matek, a potpisivanju su prisustvovali i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, župan Zadarske županije Božidar Longin i zamjenica župana Ličko-senjske županije Renata Hodak.

Projektom su obuhvaćena rekonstrukcija magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada, izgradnja vodospreme Starigrad i hidrostanice Kruškovac te izgradnja cjevovoda za naselje Kojići.  Izgradnjom ovog podsustava stvorit će se uvjeti za poboljšanje vodoopskrbe naselja Starigrad, omogućiti vodoopskrba naselja Tribanj na području Općine Starigrad te Barić Drage i Lukovog Šugarja na području Općine Karlobag.

– Uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike zaključili smo priču oko toga s koje će strane voda doći u podvelebitski pravac. Dugo su trajali istražni radovi i konačno se utvrdilo da nema raspoloživih količina vode na karlobaškom području te da voda mora doći od Zadra i u područje Ličko-senjske županije – objasnio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Ovo su projekti koji spajaju naše dvije županije. Jedan prekrasan kraj u 21. stoljeću nema vodu i mi smo s Ministarstvom i Hrvatskim vodama odlučili kako to riješiti. Moram naglasiti da ovaj cjevovod od Starigrada pa do granice županije nije samo cjevovod, tu će i mala naselja i zaseoci dobiti mjesne mreže – izrazio je svoje zadovoljstvo direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek.

Ugovor je ukupne procijenjene vrijednosti 35 mil. KN i obuhvaća područje Zadarske županije. Inicijalna sredstva su 2,5 mil. KN od čega Hrvatske vode osiguravaju 80% odnosno 2 mil. KN, a investitor 20% odnosno 500.000 KN. Ukupna vrijednost projekta koji će se realizirati u obje županije iznosi 106,9 mil. KN pa će se ostali dio projekta, u vrijednosti od 71,9 mil. KN, pripremati za realizaciju korištenjem sredstava EU.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.