ZAGREBAČKO SMEĆE IZAZVALO POLEMIKE S OPORBOM: Zastupnik Petek iznio kritike postojećeg sustava gospodarenja otpadom

Oporbeni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Renato Petek, održao je prošli tjedan konferenciju za medije oštro kritiziravši prijedlog poskupljenja usluge odvoza otpada. Riječ je o najavama kako će svi Zagrepčani od iduće godine, bez obzira na veličinu stana te broj ukućana, odvoz smeća plaćali minimalno 68 KN, a Petek je najavio kako će podržati inicijativu prosvjeda od strane građana.

– Građani Zagreba ne zaslužuju imati ovako lošu, a pritom još i skupu brigu o otpadu. Zagreb je prljaviji nego ikada – ustvrdio je Petek istaknuvši istaknuo svojih 5 “NE!” kojima je naglasio kako je postojeći sustav gospodarenja otpadom nepravedan, nemotivirajući, netransparentan, nefunkcionalan i neisplativ.

Objasnio je kako je naplata odvoza otpada temeljena na broju odvoza, a ne na temelju količine proizvedenog otpada, nepravedna i nemotivirajuća. Naglasio je kako je sustav u Zagrebu bez sortirnice, dostatne kompostane, centra za gospodarenje otpadom i energane zapravo nepostojeći te da ovisi o oporabiteljima koji diktiraju cijene što je za Čistoću financijski nepodnošljivo.

Nadovezao se i na činjenicu da se neadekvatno komunicira s građanima putem malih akcija umjesto direktne komunikacije s predstavnicima stanara. Smatra da Zagreb očekuje veliki kaos u trenutku kada sve kante i vrećice budu podijeljene jer stanari nerijetko nemaju gdje s kantama, smetlarnici su premali, kante nisu zaključane zbog čega se neće moći utvrditi tko što i gdje baca, a od stanara će se tražiti da kontejnere  od 1.100 litara sami izvlače na cestu u dane odvoza.

Naposljetku, zaključio je kako je u usporedbi s nekim drugim središtima kao što su Beč i Ljubljana, zagrebački sustav ekonomski neodrživ i neefikasan. Renato Petek smatra kako će trenutno stanje vrlo brzo dovesti do situacije u kojoj ćemo morati početi plaćati penale Europskoj Uniji zbog neispunjavanja obaveza i ciljeva u nekoliko kategorija.

Hoće li cijene građanima rasti i zbog penala, tak ćemo vidjeti jer Vlada može odlučiti hoće li teret neuspjeha prebaciti na JLS, a one mogu prebaciti direktno na građane. Nesposobnost političara i upravitelja sustavom plaćat će građani, direktno ili indirektno – zaključio je zagrebački gradski zastupnik Petek.

Komentiranje nije dozvoljeno.