STRUČNI POSJET KUBI: Zaštita kulturnih spomenika uz pomoć UNESCO-a

U sklopu studijskog putovanja u Sjevernu Ameriku u organizaciji časopisa Komunal, hrvatska delegacija je uz SAD i Kanadu posjetila i Kubu, s ciljem upoznavanja s iskustvima zaštite kulturne baštine te rada i funkcioniranja muzejskih institucija.

Održani su sastanci s muzejskim savjetnicima na državnoj razini te na razini pokrajine Habana, kao i na razini dvije jedinice lokalne samouprave na području prijestolnice Havane. Također, održani su konkretni sastanci s čelnicima općine Playa koja je predstavila projekt izgradnje kulturnog i tehnološkog centra Corbatta, koja imenom simbolizira kravatu – hrvatski simbol. Predstavljeni su i socijalni projekti za ugrožene lokalne skupine koje žive u prigradskim kvartovima te projekti zapošljavanja mladih osoba na različitim međunarodnim projektima, od kojih se neki financiraju i kroz EU programe ili donacijama vlada Švicarske i drugih razvijenih zemalja.

Aktivna posjeta realizirana je i na području općine Stara Havana čije je područje uglavnom zaštićeno kulturno dobro pod UNESCO-vom zaštitom, izgrađeno tijekom španjolske kolonijalne vlasti te starog kapitalističkog sustava prije revolucije 1959. godine. Većina zgrada je u fazi obnove i konzervacije, a najuspješniji dio sustava su muzejski postavi koji na originalan način predstavljaju burno povijesno razdoblje – od najranijih dana pa sve do suvremenih događanja.

Iako je Kuba prema gospodarskim pokazateljima slabije razvijena zemlja, u svijetu je prepoznatljiva po visokoobrazovanim medicinskim stručnjacima koji rade u zdravstvu Južne Amerike i Europe, pa je stoga na inicijativu domaćina održan i posjet bolnici „Hospital Eusebio Hernandez Perez“. Delegacija je posjetila rodilište, odjel za hitnu medicinsku pomoć i kirurgiju, odjel za skrb trudnica te odjel zaštite majke i djece te razgovarala s ravnateljem bolnice i nizom doktora – specijalista koji su istaknuli dobre statističke pokazatelje oko smrtnosti novorođenčadi.

Dio delegacije se kroz komunikaciju s gradskim vlastima Havane informirao o graditeljskim aktivnostima, opremanju turističkih i hotelskih objekata te posebice oko plasmana podova – drvnih proizvoda iz hrasta koji su vrlo traženi za opremanje mnogobrojnih hotelskih kompleksa diljem Kube.

S obzirom na slabiju pokrivenost Kube internetom i na ograničeno kretanje stranih delegacija bilo je iznimno važno unaprijed ugovoriti sve pojedinosti programa, institucija, osoba i tema u čemu je aktivno sudjelovalo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, koje pokriva i Republiku Kubu, na čelu s veleposlanicom Nives Malenicom. S kubanske strane podršku je pružila veleposlanica Soraya Alvarez iz Veleposlanstva Republike Kube u Beču, koje je nadležno i za poslove u RH.

Komentiranje nije dozvoljeno.