HRVATSKA DELEGACIJA POSJETILA KANADSKE „SMART GRADOVE“ KITCHENER I MISSISSAUGU! Dogovoreno održavanje skupa „Invest in Slavonija“ tijekom 2023.

Kanadska postignuća u digitalizaciji i primjeni smart city rješenja su među najupečatljivijima na svijetu, a postignuti rezultati u gradu Kitcheneru su među najboljima u Kanadi, posebice kada je riječ o reindustrijalizaciji velikih postrojenja stare željezare i izgradnji moderne poduzetničke infrastrukture koja se bazira na tradicionalnim prerađivačkim sektorima uz podršku modernih digitalnih tehnologija.

Hrvatska delegacija koju čine predstavnici Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije uz Grad Daruvar, kao i predstavnici drvne i graditeljske industrije susrela se početkom tjedna s gradonačelnikom Berryjem Vrbanovićem kako bi iz prve ruke dobila informacije oko suvremenog prostornog planiranja te realizacije ulagačkih projekata financiranih iz lokalnih i državnih izvora. Gradonačelnik Vrbanović izrazio je želju da se čim više hrvatskih dužnosnika aktivno uključi u rad svjetskih udruženja gradova i regija, čime bi se značajno mogla povećati vidljivost hrvatske mreže općina, gradova i županija.

Osim prezentacije atraktivnih ulagačkih projekata, poput izgradnje Centra za umjetnu inteligenciju u Lipiku ili Sušare za povrće u Virovitičko-podravskoj županiji te predstavljanja niza pripremljenih projekata u sferi kontinentalnog turizma i ruralnog razvoja, lječilišnog turizma u Daruvaru te navodnjavanja u poljoprivredi i korištenja geotermalnih izvora u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvršen je obilazak niza gradskih objekata u sferi komunalne infrastrukture i funkcioniranja tehnoloških inkubatora i poslovnih specijaliziranih hubova.

Delegacija je uz aktivnu podršku Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mississaugi, kao i uz pomoć Veleposlanstva Kanade u Zagrebu, organizirala niz sastanaka s lokalnom kanadskom administracijom, ali i s mnogobrojnim predstavnicima hrvatske dijaspore koja je u Kanadi okupljena kroz sportske, vjerske i kulturne udruge. Značajnu podršku u organizaciji sastanaka pružila je mješovita Kanadsko-hrvatska gospodarska komora čiji su članovi iznijeli svoja zapažanja i prijedloge za poboljšanje ulagačke klime u RH te su i apelirali na potrebu boljeg informiranja dijaspore o poslovnim mogućnostima u RH.

Između niza održanih sastanaka treba istaknuti i važnu službenu posjetu gradu Mississaugi u kojoj živi više od 750.000 stanovnika, a među kojima je i više od 8.000  Hrvata. Komunalne teme su dominirale tijekom važnog sastanka delegacije s članovima Gradskog vijeća grada Mississuage na čelu s gradonačelnicom Bonnie Crombie, a zapaženo mjesto je zauzela inicijativa oko mogućeg zajedničkog kandidiranja projekata na razini EU-a u Bruxellesu, odnosno na razini programa Global Europe koji predviđa financiranje i podršku za one projekte koji afirmiraju R&D postignuća, digitalizaciju i smart city rješenja u Kanadi i unutar EU zemalja.

Teme obrazovanja, kao i iskustva u urbanizaciji i izgradnji novih pametnih naselja pobudile su zapaženo zanimanje obje strane, a hrvatska strana je otvoreno naglasila interes za valorizaciju kulturne baštine, muzejske projekte povezane kroz poljoprivredu i turizam, uz privlačenje ulaganja.

Posjet je završen usvajanjem prijedloga za organizaciju ulagačkog foruma „Invest in Slavonija“ koji će se održati tijekom drugog kvartala 2023. i na koju će biti pozvani ključni ulagači hrvatskog porijekla, kao i gradonačelnici navedenih kanadskih gradova te globalni investitori.

Komentiranje nije dozvoljeno.