MINISTAR ĆORIĆ UGOSTIO AKTIVISTICU GRETU THUNBERG: Aktivistica opomenula EU da ne radi dovoljno za klimu

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić jučer je kao govornicu na sastanku Vijeća EU za zaštitu okoliša, kojom je predsjedao, ugostio poznatu klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg.

Thunberg je prethodno bila pozvana i na sjednicu kolegija europskih povjerenika na kojoj je Komisija usvojila prvi prijedlog zakona o klimi, a potom je bila i u Europskom parlamentu gdje je izrazila brojne kritike prema tom prijedlogu, što je i ponovila pred Ćorićem i drugim europskim ministrima. – Želim reći da u ovom trenutku mladi ljudi iz svih europskih zemalja prosvjeduju zbog toga što žele da ih se čuje i žele sigurnu budućnost. Smatraju da to što traže nije previše –  rekla je Thunberg i podsjetila na izdvajanje za smanjenje zagađenja i globalnog zatopljenja, za koje tvrdi da nije dostatno. – Postojeći zakon o klimi daje nam manje od 50 posto šanse za ispunjenje ciljeva koji su u Pariškom sporazumu. To je znanost, ja ne bih trebala biti ovdje i govoriti vama sve ovo –  dodala je.

Uoči sastanka Vijeća za okoliš, ministar Ćorić održao je bilateralni sastanak s aktivisticom, na kojem joj je iskazao potporu za pokret „Fridays for Future“, te je izrazio posvećenost aktivnostima u borbi protiv klimatskih promjena.

Nadodajmo još i kako je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans 17-godišnjoj Greti rekao kako su ona i njezina generacija koja je na prosvjedima digla glas protiv klimatske krize zapravo razlog zbog kojeg je krenulo donošenje Green Deala.

Komentiranje nije dozvoljeno.