LOS ANGELES RAZMATRA PLASTIČNE CESTE: Koristit će recikliranu plastiku

Kako pametno iskoristiti plastični otpad? Stručnjaci iz Los Angelesa trenutno razmatraju opciju izgradnje prometnica od reciklirane plastike. Time bi se istovremeno smanjili troškovi održavanja gradskih prometnica te djelomično riješio problem zbrinjavanja plastičnog otpada.

Na rješenju radi tvrtka Technisoil, specijalizirana za „inovativne urbane krajolike“, a metoda će se u početku testirati na uglu ulica West First Street i North Grand Avenue. Prednosti su znatne – „plastične ceste“ su jeftinije u usporedbi s asfaltom, a plastika je i daleko ekološki prihvatljivija od njega. Nadalje, cijeli proces izgradnje je održiviji i brži, takve ceste imaju znatno manji ugljični otisak, izdržljive su, imaju veću toplinsku otpornost, dulji vijek trajanja te su sedam puta jače od običnog asfalta.

Plastični otpad će se najprije fragmentirati u pelete koji će se potom otopiti u bitumen, inače vezivno sredstvo na bazi nafte u asfaltu. Tako će se „plastično ulje“ pomiješati s ostalim materijalima za popločavanje kako bi se stvorila vrsta asfalta natopljenog plastikom. Tako će se, smatraju u Los Angelesu, istovremeno ublažiti problem gospodarenja otpadom te smanjiti troškovi cestogradnje.

Komentiranje nije dozvoljeno.