KORONA ISPRAZNILA BLAGAJNE: Upitne su velike investicije u Gorskom kotaru

Goranski načelnici i gradonačelnici izrazili su zabrinutost oko financijskih poteškoća izazvanih pandemijom koronavirusa. Na sjednici Koordinacije održanoj u Fužinama sve su točke dnevnog reda bile vezane uz financijske poteškoće, prenosi Novi list. Najuočljivije je to bilo pri raspravi o aktualnom stanju realizacije švicarsko-hrvatskog programa suradnje na izgradnji vodoopskrbnog i odvodnog sustava koji obuhvaća četiri goranske lokalne samouprave – Delnice, Fužine, Brod Moravice i Skrad.

Riječ je o iznimno vrijednom programu čija je financijska konstrukcija postavljena tako da 85 posto sredstava osigurava Vlada Švicarske, 10 posto lokalne samouprave na čijem se području radovi izvode te 5 posto država. Sukladno odredbama ugovora, prvi koji moraju dati svoj dio su lokalci, a to u doba korone postaje ogroman problem jer je riječ o visokim svotama. Konkretno, u dvije godine Delnice moraju osigurati 12 mil. KN, Fužine devet te Brod Moravice i Skrad zajedno 4 mil. KN. – Radovi su počeli i teku vrlo dobro, a počeli su pristizati i prvi računi. S druge su strane naši proračuni sve manji i država će morati shvatiti kako bez njene pomoći taj projekt neće biti moguće realizirati –  rekao je načelnik Općine Fužine David Bregovac, najavivši obraćanje i sastanke s predstavnicima države.

Iako programom švicarsko-hrvatske suradnje nisu zahvaćene sve goranske lokalne samouprave, problema bi mogle imati i one koje s tim programom nemaju veze, ali su suvlasnici Komunalca d.o.o. Delnice, koji taj projekt provodi na goranskom području, istaknuo je načelnik Lokava Toni Štimac. – Ako izvođači radova počnu s prisilnom naplatom prema Komunalcu, problema ćemo imati svi. Zato je nužno da se što prije riješi problem osiguranja 10-postotnog učešća lokalnih samouprava u realizaciji tog projekta – rekao je Štimac.

Komentiranje nije dozvoljeno.