KONFERENCIJA “LOKALNE DEMOGRAFSKE I RAZVOJNE MJERE”: Kakva je uloga JLS u zaustavljanju demografske katastrofe?

Časopis Komunal 18. veljače u hotelu Westin organizira konferenciju LOKALNE DEMOGRAFSKE I RAZVOJNE MJERE. Riječ je o skupu namijenjenom predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a koji će poslužiti kao platforma za raspravu o jednom od gorućih problema u RH – negativnom demografskom trendu.

Što mogu učiniti jedinice lokalne i regionalne samouprave u zaustavljanju negativnih trendova, odnosno depopulacije? Koje lokalne mjere pokazuju rezultate? Kako revitalizirati ruralna područja i stvoriti jednake prilike u cijeloj Hrvatskoj? Koje JLS su pozitivni primjeri u poboljšanju kvalitete života i zadržavanju mladih? Koje su najuspješnije pronatalitetne mjere? – samo su neka od glavnih pitanja kojima će se baviti zagrebačka konferencija.

Naime, prvi rezultati Popisa stanovništva pokazali su poražavajuće brojke. Hrvatska je u samo 10 godina izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Isto tako, nema županije u Hrvatskoj koja je zabilježila rast broja stanovnika, a glavni razlozi su jasni – masovno iseljavanje i sve manji broj rođenih. Ipak, rješenje tog problema nije tako jednostavno.

Upravo zato, na konferenciji će se raspravljati o dobrim i lošim demografskim mjerama u domeni lokalne i regionalne vlasti, uspješnim primjerima JLS, kao i mogućnostima revitalizacije najteže pogođenih područja u RH.

PROGRAM (PDF): 

 

KLJUČNE TEME:

– lokalne mjere za poboljšanje kvalitete života i ostanak mladih

– negativni demografski trendovi, nedostatak radne snage i utjecaj na gospodarstvo

– poticanje useljavanja i rasta nataliteta

– demografska revitalizacija ruralnih, potpomognutih i brdsko-planinskih područja

– stvaranje jednakih prilika u cijeloj Hrvatskoj

– potencijal hrvatskog iseljeništva

 

Kako se prijaviti? Ispunjenu PRIJAVNICU pošaljite na e-mail info@komunal.hr.

Za sva dodatna pitanja i prijedloge – stojimo na raspolaganju!

Komentiranje nije dozvoljeno.