Kako poboljšati upravljanje grobljima? – Konferencija o grobljima u Splitu 07.-08.12.2023.

Adriatic Cemetery Days konferencija (ACD) će se održati 07. i 08.12. u Splitu, u novootvorenom hotelu AC Marriott. Event se održava u suorganizaciji s komunalnim društvom Lovrinac d.o.o. i uz podršku Grada Splita, odnosno gradonačelnika Ivice Puljka.

Adriatic Cemetery Days je stručno-poslovni skup koji iz godine u godinu tijekom zadnjeg kvartala okuplja u jadranskim gradovima predstavnike pružatelja pogrebnih usluga, komunalnih tvrtki, JLS, državnih i međunarodnih institucija, udruga i organizacija te dobavljača tehnologija, kao i sve ostale dionike uključene u poslove pogrebnih usluga.

Osnovna misija konferencije je potaknuti intenzivniju suradnju i komunikaciju između komunalnih tvrtki, između institucija te donositelja odluka, kao i s predstavnicima akademske zajednice s ciljem veće promocije te kulturne i turističke valorizacije grobalja kao specifičnog dijela komunalnih usluga.

Groblja su ujedno i riznica povijesnog identiteta cijelog mediteranskog i jadranskog prostora. Poznato je kako arheološki lokaliteti na širem području Splita i Dalmacije predstavljaju iznimno vrijedne povijesne lokacije na hrvatskoj, europskoj i svjetskoj razini, a što je prepoznao i sam UNESCO, jer primjerice, lokaliteti Salone ili Dioklecijanove palače predstavljaju prvorazredne turističke lokacije Mediterana, koje su ujedno i neizmjerno vrelo za različita buduća istraživanja.

U Splitu će se tijekom konferencije pripremiti i realizirati bogat program stručnih predavanja i predstavljanje različitih korisnih primjera – case studya. Također, već se tradicionalno unutar konferencije planiraju i brojne studijske posjete lokalnoj grobljanskoj infrastrukturi, koja uključuje povijesna i suvremena groblja neposredno uz obalu, kao i u dijelu splitskog zaleđa.Konferencija obrađuje i mnoge teme koje će ponovno ukazati na dugogodišnje probleme u ovome sektoru, ali i predložiti niz rješenja, posebice u aspektu obnove i podizanja razine komunalnog standarda, a u posljednje vrijeme sve je izraženiji problem kadrova za rad na grobljima.

ACD LETAK

Ključni tematski naglasci uključuju

– aktualnosti u sektoru, uključujući kulturne rute, kulturnu i povijesnu baštinu mediteranskih grobalja,

– informatička rješenja za upravljanje grobljima, valorizaciju i turističko brendiranje grobalja,

– hortikulturu i održavanje grobljanske infrastrukture,

– pogrebne usluge, moderna oprema i nove tehnologije.

Konferencija predstavlja otvorenu platformu za suradnju, stoga organizatori pozivaju sektorske stručnjake, predstavnike akademske zajednice, nadležnih institucija i civilnog društva, kao i dobavljače opreme i proizvoda da se aktivno uključe u rad skupa te da se sudionicima predstave u obliku prezentacije ili kroz sudjelovanje u brojnim tematskim raspravama.

Konferencija počinje u četvrtak 07.12. u 10.00 sati i odvija se prema rasporedu do petka 08.12. u 14.30 sati kada je predviđen polazak sudionika iz Splita. Draft program i prijavnica se nalaze u privitku, a za sva dodatna pitanja – stojimo na raspolaganju.

PRIJAVNICA

Komentiranje nije dozvoljeno.