IZGRADNJA KLIMATSKI OTPORNE BUDUĆNOSTI: Nova strategija EU-a za prilagodbu klimatskim promjenama

Europska komisija donijela je novu strategiju za prilagodbu klimatskim promjenama kojom se utvrđuju načini pripreme za neizbježne učinke klimatskih promjena. Nadovezujući se na Strategiju za prilagodbu klimatskim promjenama iz 2013., novim se prijedlozima žele utvrditi i provesti konkretna rješenja navedenih problema.

„Pandemija bolesti COVID-19 jasno je pokazala kako nedovoljna priprema na moguće probleme može uzrokovati teške posljedice. Cjepivo protiv klimatskih promjena ne postoji i zato se moramo pripremiti za neizbježne negativne posljedice klimatskih promjena i boriti protiv njih. Ako djelujemo danas, možemo oblikovati klimatski otpornu budućnost”, izjavio je izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans.

Učestaliji ekstremni vremenski uvjeti uzrokuju sve veće gospodarske gubitke, koji su u EU-u već dosegnuli prosječni godišnji iznos od 12 milijardi eura.

Europska komisija predlaže mjere kojima se potiče širenje znanja o prilagodbi klimatskim promjena radi prikupljanja veće količine kvalitetnih podataka o rizicima i gubicima povezanima s klimom. Unaprijedit će se europska platforma znanja za prilagodbu klimatskim promjenama te uvesti poseban opservatorij za zdravlje namijenjen boljem praćenju, analizi i zaštiti zdravlja od učinaka klimatskih promjena.

Komisija će nastaviti s uključivanjem tih pitanja u sva relevantna područja politike, a poticat će i daljnji razvoj i provedbu strategija i planova prilagodbe na svim razinama.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.