FOND POTIČE ZELENE POVRŠINE: Za 46 prijavljenih projekata izdvaja se 11 mil. EUR

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovore za provedbu 46 projekata kojima će se sufinancirati aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama. Riječ je o investicijama vrijednima preko 15 mil. EUR, koje se sufinanciraju s 11 mil. EUR bespovratnih sredstava.

„Cilj je ulagati u urbanu, zelenu infrastrukturu koja će pomoći u ublažavanju i prilagodbi sve izraženijim klimatskim promjenama, ali i građanima omogućiti kvalitetniji život u takvim uvjetima. Veliki interes gradova i općina nam je pokazao da postoji značajna potreba za ovakvim programima te ćemo ih nastaviti sufinancirati i u narednom razdoblju.“, istaknuo je direktor Fonda Luka Balen.

Većina odobrenih projekata odnosi se na ozelenjivanje gradskih i prigradskih područja te je u okviru istih planirana sadnja oko 33 tisuće sadnica drveća. Ovakve inicijative predviđene su i europskim Zelenim planom odnosno Strategijom za bioraznolikost, koja do 2030. godine predviđa sadnju najmanje 3 milijarde dodatnih stabala diljem Europske unije. Hrvatska se  također obvezala dati svoj doprinos sadnjom oko milijun dodatnih stabala godišnje. Kako bi doprinijele ostvarenju tog plana, jedinice regionalne i lokalne samouprave koje su dobile sredstva Fonda moraju registrirati i kartirati svako zasađeno stablo u međunarodnu podatkovnu platformu Europske agencije za okoliš MapMyTree.

Mnogobrojni pozitivni učinci provedbe ovakvih projekata, bit će najbolji motivator i za ostale lokalne jedinice, koje će priliku za sufinanciranje dobiti i u godinama koje slijede. Povećanjem zelenih gradskih površina doprinosi se okolišnim ciljevima, no ono što je najvažnije – zdravlju i unapređenju kvalitete života građana u urbanim sredinama.

Komentiranje nije dozvoljeno.