40 GODINA DJELOVANJA: Hrvatsko društvo za zaštitu voda proslavilo okruglu obljetnicu

Hrvatsko društvo za zaštitu voda svečanom je Skupštinom obilježilo 40 godina rada. Riječ je o strukovnoj, nevladinoj i neprofitnoj udruzi koja okuplja znanstvenike, stručnjake te građane i pravne osobe koje se bave zaštitom voda, a koja potiče njihovo aktivno sudjelovanje u očuvanju vodnih resursa za buduće naraštaje.

Društvo je osnovano davne 1979. godine i tad je bilo prvo udruženje za zaštitu okoliša u ovom dijelu Europe, a sama djelatnost zaštite voda bila je u svojim začecima. Danas HDZV aktivno radi na organizaciji znanstvenih i stručnih skupova, savjetovanja, seminara, rasprava o aktualnim pitanjima te sudjeluje u izradi propisa, planova, smjernica i drugih akata koji se odnose na zaštitu voda.

Društvo se ističe i kvalitetnom međunarodnom suradnjom pa tako aktivno surađuje s Njemačkim udruženjem za vode (DWA), Međunarodnim udruženjem za vode (IWA), Centrom za obuku i kompetentnost za sektor otpadnih voda u podunavskoj regiji (TCC Danubius) te Europskim udruženjem za vode (EWA). Da HDZV kvalitetno radi svoj posao, dokazuje i činjenica da je predsjednica društva dr.sc. Mara Pavelić ove godine izabrana u sastav Upravnog odbora EWA-e.

Na Skupštini su naglašeni i glavni budući ciljevi društva, a to su promicanje zaštite voda i vodnih resursa, jačanje međunarodne suradnje, popularizacija stručnih ekskurzija, pojačano praćenje projekata, osnaživanje članstva te promocija društva među studentskom populacijom. Skupštini je nazočio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je članovima čestitao obljetnicu i poželio sreću u daljnjem djelovanju za dobrobit i zaštitu voda.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.