PRVA ČETVRT BEZ PRIVATNIH AUTOMOBILA U SAD-u: Susjedstvo će imati tri puta više zelenih površina

Tvrtka iz Arizone, koja se bavi nekretninama, objavila je svoje planove o izgradnji prve četvrti bez privatnih automobila, a njihova vizija polazi od jednostavne filozofije: način na koji se krećemo definira način na koji živimo! Stručnjaci smatraju da inovacije u svijetu nekretnina nisu uspjele pratiti nagle promjene mobilnosti – prijevoz se uspio razviti izvan automobilske ovisnosti, no nekretnine nisu.

Iz tog razloga odlučili su se za promjenu paradigme i izgradnju susjedstva bez privatnih parkinga za stanovnike koji neće imati automobile. Budući da će se time uštedjeti na marzemljištu, Culdesac Tempe – kako su nazvali ovu novu četvrt za 1.000 stanovnika, pored stanova će uključivati i trgovinu prehrambenim proizvodima, kafić, uredske prostore, tržnicu i ostale maloprodajne prostore.

U tipičnim urbanim projektima, parkirališta često diktiraju dizajn i urbanističke paramatere, a bez tog ograničenja Culdesac Tempe može ponuditi tri puta veću prosječnu količinu zelenog prostora. Stanovnici Culdesac Tempea će moći birati između nekoliko različitih načina prijevoza: na licu mjesta nalazit će se željeznička postaja, na raspolaganju bit će im shuttle autobusi, zone u kojima će putnike moći preuzimati vozila u sustavu dijeljenih vožnji, skuteri s pripadajućim parkingom i sl.

Projekt vrijedan 140 mil. USD bit će realiziran u Tempeu (Arizona), a završetak realizacije očekuje se u jesen 2020. Culdesac Tempe već je dobio potporu grada, a developeri smatraju kako će ova vrsta izgradnje ”humanijih susjedstva” utrti put sretnijem i zdravijem životu.

Komentiranje nije dozvoljeno.