ŽUPAN KOMADINA KOMENTIRAO IZGRADNJU TERMOELEKTRANE NA OTPAD: „Kao gorivo bi se rabio otpad iz Marišćine“

Na sjednici Županijske skupštine, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina rekao je kako se razmatra izgradnja termoelektrane u naselju Draga u Rijeci koja bi kao gorivo rabila otpad iz ŽCGO-a Marišćina.

Rekao je da Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina proizvodi gorivo iz otpada, a država nije riješila nijednu energanu, nijednu proizvodnju struje i tople vode u koju bi se to gorivo plasiralo, nego se ono mora skupo izvoziti iz Hrvatske i stvara gubitke. „Svjesni smo te situacije, Grad Rijeka je našao lokaciju u Dragi na kojoj bi se mogla izgraditi energana. To nije spalionica otpada, nego termoelektrana pogonjena na gorivo iz otpada, koja bi proizvodila toplu vodu za kampus, bolnicu… Hoće li do toga doći, vidjet ćemo. Osnovali smo radnu grupu s Energom i ostalim tvrtkama da ispitaju lokaciju, pripreme projekt te da ga kandidiramo za sredstva Europske unije kada za to dođe vrijeme”, istaknuo je Komadina.

Inače, prije toga su predstavnici Mosta održali konferenciju za medije na kojoj su istaknuli kako „strahuju da će realizacija ovog projekta dovesti do ozbiljne ugroze zdravlja Riječana i žitelja riječkog prstena.“

Komentiranje nije dozvoljeno.