PREDSTAVLJENE PAMETNE KANTE: A1 osmislio spremnike koji sami razvrstavaju otpad

Tvrtka A1 Hrvatska predstavila je pametne spremnike za gospodarenje otpadom koji su razvijeni u suradnji s Interserohom, a temelje se na IoT tehnologiji. Takvim rješenjima otvara se zelena perspektiva pametnih gradova, što je uključeno i u EU Zeleni plan, rekao je glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić.

U ponudi su tri vrste pametnih spremnika koji su bazirani na N1 NBIoT mreži i raspolažu senzorima koji prate zapunjenost spremnika, podatke spremaju na oblak i zahvaljujući njima komunalna tvrtka može optimizirati pražnjenje spremnika, odnosno rutu koju kamioni prelaze.

Prvi model spremnika je namijenjen vanjskim prostorima i omogućuje prešanje otpada, čime se povećava kapacitet do 10 puta. Napaja se solarnom energijom, opremljen je senzorom napunjenosti i opremom za komuniciranje s cloud platformom u realnom vremenu. Drugi model je njegov ekvivalent za unutarnje prostore, dok je treći model također za unutarnje prostore, a primjenjuje umjetnu inteligenciju koja senzorima i kamerama prepoznaje vrstu otpada te je automatski razdvaja u odgovarajući spremnik. Osim toga, principom strojnog učenja prilikom svakog prepoznavanja vrste otpada uči, nadopunjuje bazu znanja i dijeli s ostalim spremnicima u sustavu. Opremljen je s četiri unutarnja spremnika koji se mogu prilagođavati za različite vrste otpada prema potrebama korisnika kao i prešom za povećanje kapaciteta.

„Zahvaljujući IoT cloud platformi, u svakom je trenutku na daljinu moguće provjeriti status popunjenosti spremnika kako bi se moglo efikasno planirati pražnjenje. Na mapi se prikazuje lokacija spremnika, status popunjenosti te je moguće kreirati optimalne rute obilaska čime se značajno smanjuju operativni troškovi. Uz to, dostupna je analitika i obavijesti, a s obzirom na to da je rješenje u oblaku nije potrebna posebna korisnička IT infrastruktura“, objasnio je Siniša Staničić, direktor ICT prodaje i rješenja u tvrtki A1 Hrvatska.

Dodajmo još i kako bi prve pametne kante trebale osvanuti u Rijeci, budući da na ovom projektu smart city rješenja A1 Hrvatska surađuje s gradom Rijeka.

Komentiranje nije dozvoljeno.