RADOVI NA IZGRADNJI OSJEČKOG KREMATORIJA SE BLIŽE KRAJU: Osijek je drugi grad u Hrvatskoj koji će nuditi uslugu kremiranja

Do kraja ove godine završit će radovi na izgradnji prvog osječkog krematorija, a očekuje se kako će s radom krenuti u siječnju, rekli su na press konferenciji zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i Hrvoje Ostrički, direktor tvrke Ukop d.o.o. Time će Osijek, nakon Zagreba, postati drugi grad u Hrvatskoj  koji će nuditi uslugu kremiranja, i to po cijeni od oko 1.800 KN.

„Ta cijena obuhvaća proces kremacije, pregled patologa, urnu i ostale troškove, a uz dodatak kremacijskog lijesa cijena je oko tri tisuće kuna. Napominjemo i da je u tijeku izgradnja novog velikog kolumbarija koji će sadržavati 184 kasete, u svaku kasetu se može smjestiti šest do osam urni, tako da smo spremni za rad budućeg krematorija“, rekao je Ostrički i dodao kako će korisnici besplatno moći posipati pepeo u za to namijenjeni ružičnjak, a urne će se moći polagati i u postojeća grobna mjesta.

„Prateći europske trendove i upite naših sugrađana odlučili smo izgraditi krematorij na centralnom osječkom groblju, čime ćemo postaviti novi komunalni standard ne samo u Osijeku nego i u cijeloj Slavoniji i Baranji“,  kazao je osječki dogradonačelnik Boris Piližota te dodao kako je radi smanjenja troškova krematorij prilagođen postojećoj zgradi mrtvačnice pa vrijednost radova i opreme iznosi 3,5 mil. KN.

U Gradu vjeruju kako će se veliki dio ljudi u krugu od 100 kilometara odlučiti za uslugu kremiranja u Osijeku, osobito uzimajući u obzir brojne upite građana unazad zadnje dvije do tri godine, ali i porast trenda kremacije u Europi. Naime, u Njemačkoj je postotak kremiranih pokojnika oko 50 posto, jednako kao i u Zagrebu, u Sloveniji 88 posto, a u Švedskoj se pak 95 posto pokojnika kremira.

Komentiranje nije dozvoljeno.