TEMATSKA SJEDNICA SABORSKOG ODBORA ZA OBITELJ: doc. dr. sc. Šterc: „Hrvatska je ušla u demografski nestanak!“

Članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport upozorili su na tematskoj sjednici o demografskoj revitalizaciji Hrvatske da je demografska situacija interdisciplinarni i strateški problem koji zahtijeva veću posvećenost i konsenzus o viđenju hrvatske budućnosti.

Demograf Tado Jurić u uvodnom je predavanju istaknuo da su Hrvatska i prostor jugoistočne Europe jedno od demografski najugroženijih područja na svijetu. Naveo je kako je problem Hrvatske što ima populacijska obilježja i bogatih i siromašnih država, odnosno djeca se ne rađaju, a ljudi se iseljavaju. Kao prijedlog mjera za revitalizaciju Hrvatske i EU-a istaknuo je rad na daljinu koji bi rezultirao time da mladi iz periferije ne moraju dolaziti u veće gradove kako bi ostvarili uspjeh u karijeri, zajednički zdravstveni i mirovinski sustav na razini EU-a te kompenzaciju za izvlačenje radne snage iz država periferije.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je da demografska slika nije samo problem jedne stranke ili vlade, već se mora otvoriti prostor za komunikaciju i koordinaciju među svim razinama vlasti kako bi se provele mjere i aktivnosti.

Demograf Stjepan Šterc istaknuo je kako je Hrvatska ušla u klasični demografski nestanak te kako vladajući odmah moraju donijeti odluku i pokrenuti oba revitalizacijska modela (poticanje nataliteta i selektivne imigracije) i usmjeriti ih na ukupnu hrvatsku populaciju.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je žustra rasprava oko političke odgovornosti, ali i useljeničkih politika. Državna tajnica Josić je istaknula kako je imigracijska politika u izradi, a jedno od pitanja je i kojim zemljama se okrećemo jer radna snaga koja trenutno dolazi nije reproduktivan dio društva jer je uglavnom riječ o muškarcima koji kratko ostaju.

Komentiranje nije dozvoljeno.