NEDOSTATAK POSLOVNIH PRILIKA JE GLAVNI UZROK ISELJAVANJA: Fokus mora biti na jačanju gospodarstva i otvaranju radnih mjesta

Ususret konferenciji, časopis Komunal proveo je kratku anketu među svojom LinkedIn zajednicom na temu glavnog uzroka iseljavanja mladih iz Hrvatske. Na pitanje „Što smatrate glavnim uzrokom iseljavanja mladih obitelji iz Vašega grada/općine?“ čak 85%  ispitanika odgovorilo je „nedostatak poslovnih prilika“, dok njih 13% smatra da je glavni uzrok „otvaranje granica ulaskom u EU“. Svega 1% izjasnilo se za „lošu prometnu povezanost“ te isto toliko za „manjak sadržaja za djecu i mlade“.

Rezultati ankete nedvosmisleno pokazuju kako prevladava mišljenje da mlade obitelji iseljavaju prvenstveno zbog nedostatka posla, odnosno radnih mjesta za koja su se kvalificirali, a taj je proces znatno olakšao i ulazak Hrvatske u EU 2013. godine.

Dakle, osim tradicionalnih demografskih mjera koje obuhvaćaju poticanje nataliteta i ostanak mladih raznim subvencijama, gradovi i općine morat će se puno više fokusirati na jačanje gospodarstva, privlačenje investitora i otvaranje radnih mjesta.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.