STRUKA JE GODINAMA UPOZORAVALA NA VELIKI PAD: doc. dr. sc. Šterc: „Depopulacija je vjerojatno i veća!“

Iako su rezultati Popisa stanovništva neugodno iznenadili većinu javnosti, doc. dr. sc. Stjepan Šterc, poznati hrvatski demograf, na to je upozoravao već duže vrijeme, a sada je u razgovoru za Novi list izrazio stav kako su stvarne brojke vjerojatno i puno gore.

„Depopulacija je vjerojatno i veća jer je po našim analizama utvrđeno kako je u prethodnom popisu stanovništva 2011. godine popisan znatan broj fiktivnog stanovništva pa pretpostavljamo da se to dogodilo i u okviru prošlogodišnjeg popisa. Smatram da je najmanje 50 tisuća ljudi fiktivno popisano“, kazao je Šterc i istaknuo kako se to dogodilo jer se stanovništvu omogućilo elektroničko popisivanje.

Također, osvrnuo se i na pitanje odgovornosti za ovakve rezultate. „Političke elite dugi niz godina znale su što se događa, jer smo ih i mi kao predstavnici znanosti redovito obavještavali. Javno smo govorili o posljedicama na daljnji razvoj zemlje pa i samu ugroženost mirovinskog sustava. Međutim, struka se nije poslušala. Uostalom, ne slušaju nas više od 20 godina.“

Šterc je prokomentirao i ulogu, odnosno mogućnosti JLS u demografskoj revitalizaciji. Kazao je kako bi one trebale detaljno „češljati“ svoje proračune i procijeniti važnost svih stavki s demografskim opstankom. „Sredstva se mogu pronaći jer u proračunima ima podosta irelevantnih stavki i raznih troškova za honorare, opremanja i financiranja puno toga manje važnog. Sve je stvar procjene što je politici važnije – ako je demografija sporedna priča, onda ćemo ovakav negativni proces imati i dalje.“

Dodajmo i kako će doc. dr. sc. Stjepan Šterc biti jedan od keynote predavača na nadolazećoj konferenciji LOKALNE DEMOGRAFSKE I RAZVOJNE MJERE, na kojoj će podijeliti svoje viđenje sprječavanja demografskog sloma i poticanja oporavka.

Komentiranje nije dozvoljeno.