SANACIJA GROBNIH MJESTA NA KOZALI I TRSATU: Grad Rijeka ulaže skoro 60.000kn za zaštićena kulturna dobra

U Rijeci je utvrđena Lista prioriteta korištenja sredstava spomeničke rente iz Proračuna Grada Rijeke za sufinanciranje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u 2020. godini. Na javni poziv koji je bio raspisan do 24.10.2019. pristigle su četiri prijave za sanaciju i obnovu grobnih mjesta na groblju Kozala te tri na groblju Trsat što je rezultiralo prihvaćanjem svih sedam.

Kulturno povijesne cjeline groblja Kozala i Trsat upisane su u Registar kulturnih dobara RH na listu zaštićenih kulturnih dobara. Groblja su bogata arhitektonskim i umjetničkim ostvarenjima koja su djelo eminentnih riječkih arhitekata i kipara, ali i velikim brojem grobova osoba značajnih za hrvatsku povijest.

Prvi na listi prioriteta našao se Mauzolej Bakarčić-Vio s groblja Kozala. Riječ je neogotičkom mauzoleju s kraja 19. stoljeća koji je djelo autora Giuseppea Dorige, dok je skulpturu Ebe izradio Donato Bracaglia. Mauzolej je danas spomeničke vrijednosti i režima zaštite I. kategorije.

Ovisno o izvršenom bodovanju, Grad Rijeka sufinancirat će 40-50% vrijednosti radova te će za sanaciju i obnovu sedam grobnica s liste izdvojiti 59.450 KN. Programom sufinanciranja obnove grobnih mjesta grobljima se povećava spomenička vrijednost u cjelini te se nastoji podići svijest građana o važnosti groblja kao bitnog dijela hrvatskog i europskog kulturnog nasljeđa.

Komentiranje nije dozvoljeno.