RAST EKOLOŠKE SVIJESTI: izraz ”jednokratna uporaba” proglašen riječju godine

Izdavač engleskog rječnika, Collins, odabrao je izraz „jednokratna uporaba“ kao ovogodišnju riječ godine. U pojašnjenju je istaknuto kako navedeni termin obuhvaća globalni pokret koji sve snažnije utječe na ovisnost stanovništva o jednokratnim proizvodima, posebno u području ambalaže.

Izdavač je primijetio da su enormno raširenim korištenjem plastičnih vrećica, jednokratnih boca i slamki sve do pelena ljudi postali svjesniji, kako će njihove navike i konzumersko ponašanje snažno utjecati na okoliš. Riječi „jednokratno“, odnosno „jednokratno korištenje“ opisuju proizvode koji se mogu koristiti samo jednom. Collins ističe kako njihovi interni zapisi u tvrtki pokazuju kako se za četiri puta povećala upotreba ove riječi od 2013. godine, a analiza vijesti i sličnih priloga na vodećim tv postajama, ili analiza BBC-ove emisije Plavi planet pokazuju veće korištenje ovog izraza.

Međutim, istovremeno se uočava i rast javne svijesti o plastičnom otpadu i drugim pitanjima vezanima uz okoliš. Treba primijetiti kako su tijela EU-a, Komisija i Parlament nizom svojih dokumenata u proteklom razdoblju stvorili značajne obveze koje će nesumnjivo promijeniti uporabu jednokratnih proizvoda, prije svega plastike, iako je i industrija na razini EU pokazala zanimanje za dobrovoljne akcije koje bi trebale poboljšati stanje okoliša, prije svega kritične prilike u oceanima.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.