RAD NA TRŽNICAMA: I dalje su otvorene, uz novi režim i razmake između štandova

Vezano uz novonastalu situaciju i provedbu odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja kulturnih događanja od 19. ožujka 2020. godine obustavlja se rad u trajanju od 30 dana u djelatnosti trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s kupcima.

Tržnice (zatvoreni i otvoreni dio) i ribarnice, kao i prodavaonice u okviru tržnica koje prodaju prehranu i higijenske artikle, poljoprivredne ljekarne, pekarnice i kiosci za prodaju tiskovina kao i pružanje ugostiteljskih usluga pripreme i dostave hrane izuzeti su od obustave rada uz primjenu mjera, odnosno da se osiguraju uvjeti za nestvaranje gužvi i istaknu jasne upute o tome na svim ulazima u objekte.

Potrebno je organizirati rad na način kako bi se osigurala što veća međusobna udaljenost radnika i kupaca uz poštivanje stroge mjere socijalnog distanciranja, tj. izbjegavanje bliskog osobnog kontakta od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1 metra u na otvorenom prostoru.

Na vidljivim mjestima je potrebno istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i socijalnom distanciranju. Tržnice će obavljati rad prema uobičajenom radnom vremenu. Neke su tržnice, poput one u Osijeku ponudile zakupcima čiji je rad zabranjen (trgovina drugim proizvodima) mirovanje njihovog statusa, odnosno oslobađanje od plaćanja zakupnine dok su na snazi ove mjere i mogućnost produživanja njihovog statusa zakupnika.

Komentiranje nije dozvoljeno.