PRVI PETODRŽAVNI REZERVAT BIOSFERE: Poslana nominacija UNESCO-u za Muru – Dravu – Dunav

Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija udružile su snage i poslale nominaciju UNESCO-u za proglašenje prvog na svijetu Petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ove tri rijeke formiraju zeleni pojas dug 700 km te povezuju više od 930.000 hektara jedinstvenog područja sa značajnom prirodnom i kulturnom baštinom, tvoreći tzv. Europsku Amazonu.

Područje jezgre i utjecajno područje rezervata biosfere proteže se na 280.000 hektara i uključuje 13 zaštićenih područja, a okruženo je sa 650.000 hektara prijelaznog područja. Rijetke poplavne šume, pješčani i šljunčani sprudovi, riječni otoci i mrtvice tvore jedinstveni riječni i kulturni krajolik, a tu živi i najveća populacija orla štekavca te drugih ugroženih vrsta poput čigri, crnih roda, vidri, dabrova i jesetri. – Proglašenje rezervata biosfere važan je odmak od štetnih projekata poput izgradnje novih hidroelektrana ili iskapanja sedimenta. Održivi suživot ljudi i prirode je smjer u kojem moramo ići ako želimo ublažiti neizbježne posljedice klimatskih promjena, koje već sada itekako osjećamo – rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Zajednička nominacija rezultat je rada ministarstava i javnih ustanova za zaštitu prirode Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, povjerenstava UNESCO programa Čovjek i biosfera, kao i napora WWF-a, EuroNatura i mnogih drugih organizacija za zaštitu prirode u svih pet zemalja. Potvrda UNESCO-a očekuje su u lipnju 2020. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.