POTRES JE BIO VELIKI IZAZOV ZA ZAGREBAČKE JAVNE SLUŽBE: Komunalci na visini zadatka

Odmah nakon razornog potresa, na lokacijama u centru grada komunalci su počeli čistili sa svom raspoloživom mehanizacijom i ljudstvom, a dio zaposlenika se čak odazvao interventno od kuće. Od silovitog potresa zabilježena su i puknuća vodovodnih cijevi pa je tako dio građana ostao bez vode, plina i grijanja. U vrlo brzom roku podignuto je i šatorsko naselje na Trgu Franje Tuđmana, a u Cvjetnom naselju je prenoćilo 59 osoba. Podijeljeni su obroci po Donjem gradu, građevinske tvrtke su raščišćavale koridore, dok je komunalno – prometno redarstvo odradilo označavanje zgrada u suradnji s PU zagrebačkom.

Sanacija i vraćanje u normalu će potrajati još neko vrijeme, a upravo zato je osnovan i poseban Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata. Poslove Sektora u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet vodit će stručni kadrovi iz područja gradnje, kako bi se što je moguće više ubrzala sanacija oštećenja nastalih na domovima i stambenim zgradama nakon potresa.

Ovaj proces će trajati i narednih 10 godina, a razlog je neodržavanje i neulaganje u vlastitu imovinu – zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te istaknuo da će Grad pomoći koliko bude mogao, što uključuje i eventualno davanje slobodnih gradskih stanova na korištenje.  – Jedino što sam mogao kroz ovih 20 godina je apelirati na ljude i ponuditi im 80 posto sredstava da obnove svoja pročelja i krovišta. Prijavilo ih se samo 383. Ništa drugo nisam mogao. Kad je riječ o kulturnim i drugim institucijama, Grad će obnoviti svoju imovinu u Gornjem i Donjem gradu, sukladno postojećim zakonima – rekao je Bandić te objasnio kako će država obnoviti svoje objekte, a privatni vlasnici svoje nekretnine.

Ono što je sigurno, javne službe Grada Zagreba su pokazale spremnost te promptnu i kvalitetnu reakciju na nastalu izvanrednu situaciju.

Komentiranje nije dozvoljeno.