VODA I KLIMATSKE PROMJENE – SVJETSKI DAN VODA: Jesmo li stvarno toliko bogati vodom?

U sjeni nesretnih događaja vezanih uz pandemiju koronavirusa te snažnog potresa koji je pogodio hrvatsku metropolu, u nedjelju je obilježen Svjetski dan voda. Taj dan se obilježava još od 1993. godine, a ovogodišnja tema bila je „Voda i klimatske promjene“ kako bi se ukazalo na načine na koje sami možemo pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, odnosno djelovati na smanjenje poplava, suša, nestašica i onečišćenja vode.

Ovaj se dan tradicionalno obilježava brojnim događanjima i stručnim skupovima, no zbog trenutačnih uvjeta i izvanredne situacije u svijetu, ovogodišnja proslava odvija se uglavnom putem interneta i medija, a oglasili su se i brojni stručnjaci.

Među njima je i ekološki stručnjak dr. sc. Viktor Simončić koji je istaknuo da  je „Hrvatska bogata vodom kao Arapi naftom“, ali i da njome nažalost ne znamo gospodariti. – Tome bi morali posvetiti puno više pažnje od hvaljenja da smo bogati vodom koju ulijevamo u lonac bez dna. Sjećam se jedne konferencije u organizaciji Europske agencije za okoliš u kontekstu utjecaja klimatskih promjena na vodne resurse i moguće vojne konflikte zbog voda. Za Panonski dio je iznijeto da se na sat crpi nekih 6 m3 vode, a da se podzemlje prihranjuje sa samo 2 m3. Morali bi se ozbiljno zamisliti – istaknuo je Simončić i nadodao kako nas klimatske promjene neće zaobići.

– Ne zanosimo se bogatstvom kojeg ne znamo čuvati i prema kojem se ne odnosimo s dužnom pažnjom. Voda i kod nas koji smo njome bogati može postati problem – zaključio je Simončić.

Komentiranje nije dozvoljeno.