POTREBNA JE HITNA SANACIJA: Potres izazvao milijunsku štetu na Mirogoju!

Jak zagrebački potres nije zaobišao ni zagrebačko groblje Mirogoj. Ravnatelj Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota izvijestio je kako su ugrožena sva četiri tornja Crkve Krista Kralja na Mirogoju te da u mirogojskim Arkadama nema gotovo ni jedne neoštećene grobnice.

Arkade su ozbiljno ugrožene, potrebna je hitna sanacija. Tijekom potresa padali su dijelovi konstrukcije teški i po par stotina kilograma. U ponedjeljak ujutro bili su na Mirogoju članovi vatrogasne postrojbe. Padali su i križevi s kupola s arkada. Ozbiljno je devastirana i crkva Krista Kralja, šteta se može procijeniti na četiri milijuna kuna – rekao je Šegota i dodao da postoji opasnost da se sruši.

Šegota je rekao i kako će šteta koja je nastala nakon potresa na privatnim grobovima biti popisana i fotodokumentirana te objavljena na mrežnim stranicama Gradskih groblja. Procjenjuje se da bi zbog velikog broja oštećenih grobova popisivanje bi trebalo trajati oko mjesec dana.

Zbog znatnih oštećenja na arkadama na Mirogoju i brojnim oštećenjima na drugim objektima, te grobovima i grobnicama, koja predstavljaju veliku opasnost za sve osobe, Uprava Gradskih groblja, radi sigurnosti građana do daljnjega je zabranila posjete i kretanje po svim grobljima. Zaštitari Gradskih groblja upozoravat će sve građane na opasnost od kretanja po groblju. Od ove zabrane izuzete su samo osobe koje nazoče ispraćaju pokojnika. Njima će se osigurati kretanje uz pratnju djelatnika Gradskih groblja.

Komentiranje nije dozvoljeno.