POSTIGNUT DOGOVOR: Neto emisije stakleničkih plinova smanjuju se za 55% do 2030. godine

Postignut je dogovor o zakonu o klimi, koji je jedan od ključnih elemenata europskog zelenog plana, a obuhvaća ambiciju EU-a da do 2050. postigne klimatsku neutralnost i prijelazni cilj da se do 2030. neto emisije stakleničkih plinova smanje za najmanje 55% u odnosu na 1990.

„Drago mi je što smo postigli dogovor o tom ključnom elementu europskog zelenog plana. Naša politička težnja da do 2050. postanemo prvi klimatski neutralan kontinent sada je i pravna obveza. Propis o klimi EU-u će omogućiti da u samo jednoj generaciji postigne svoj zeleni cilj. To dugujemo svojoj djeci i unucima“, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

„Ovo je povijesni trenutak za EU. Postigli smo ambiciozni dogovor da cilj klimatske neutralnosti uvrstimo u obvezujuće zakonodavstvo kako bismo se njime vodili sljedećih 30 godina“, nadodao je izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans. „Današnjim dogovorom utvrdili smo i svoju poziciju globalnog predvodnika u svladavanju klimatske krize. Kad se svjetski čelnici okupe na Dan planeta Zemlje, EU će im iznijeti ove dobre vijesti u nadi da će to naše međunarodne partnere potaknuti na sličan potez. Ovo je velik dan za naše ljude i naš planet“, zaključio je Timmermans.

Komentiranje nije dozvoljeno.