POREČ USKORO DOBIVA JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ: Ulicama će prometovati električni minibus

Poreč će uskoro dobiti javni gradski prijevoz, te će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će odmah po uvođenju takav prijevoz obavljati potpuno električnim autobusom dobivenim zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Gradonačelnik Loris Perušić istaknuo je kako je riječ o mini autobusu na električni pogon za 20 putnika, s dosegom punjenja pogonske baterije od 120 do 140 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje.

Vozilo je nabavljeno u sklopu EU projekta SUTRA (Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu), a cilj je smanjiti prometno opterećenje, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine, te povezati obalu s unutrašnjosti.

„U pet godina pokazat će se potrebe za mijenjanje rute ili postavljenje novih linija čime će se širiti mreža i uspostavljati nove linije. Odabrali smo najpovoljniju rutu da pokrije dobar dio okolice Poreča i ići ćemo dalje na kandidiranje za proširenje te javne usluge“, rekao je gradonačelnik Peršurić, dodavši kako se nadaju nabavi još takvih električnih autobusa. Naime, kako je rekao, Poreč je grad veličine gdje nije moguće da zaživi klasični gradski prijevoz zbog isplativosti, ali se zato išlo na ovu varijantu sa visokom stopom sufinanciranja. Cijena dnevne karte iznosit će 10 kuna, a mjesečna karta će biti 100 kuna. Bus će prometovati u zimskom periodu od 6.00 do 20.15 sati, te u ljetnom od 06.do 23.15 sati.

Komentiranje nije dozvoljeno.