#OSTANIDOMA IMAO POZITIVAN UČINAK NA EUROPSKI OKOLIŠ: Imamo čišći zrak, niže emisije i razine zagađenja bukom

Ograničenja kretanja u borbi protiv pandemije COVID-19 imala su pozitivan učinak na okoliš, navodi Europska agencija za okoliš (EEA) u svom kratkom izvješću. Poboljšanja se odnose na višu kvalitetu zraka, niže emisije stakleničkih plinova i niže razine zagađenja bukom.

Stručnjaci EEA, međutim, predviđaju da su ova poboljšanja tek privremena. Istovremeno, došlo je i do nekih negativnih posljedica lockdowna, poput veće upotrebe jednokratne plastike. Prema kratkom izvješću „COVID-19 i europski okoliš: utjecaji globalne pandemije“, koronakriza je istaknula potrebu za hitnim rješavanjem ekoloških izazova s kojima se Europa suočava.

U izvješću se ističe kako je pandemija dodatno naglasila međuovisnost prirodnih i društvenih sustava te kako kvaliteta zraka i drugi okolišni čimbenici, često povezani sa socijalnom nejednakosti, imaju utjecaj na ishod bolesti COVID-19. Ipak, naglašava se i činjenica kako ograničenja aktivnosti i kretanja mogu imati izravne, kratkoročne, pozitivne učinke na okoliš, posebno u pogledu emisija i kvalitete zraka, iako će oni vjerojatno biti privremeni.

Komentiranje nije dozvoljeno.