NOVI KORAK DO USPOSTAVE CENTRA ZA ZBRINJAVANJE RAO-a: Provest će se analiza utjecaja na okoliš

Fond za financiranje razgradnje 31. ožujka 2020. godine preuzeo je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u Općini Dvor, a gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Lokacija je odobrena unatoč nizu kontroverzi oko utjecaja na okoliš, prosvjeda lokalnog stanovništva i upozorenja ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca koji tvrdi da bi gradnja odlagališta radioaktivnog otpada na pograničnom području dviju zemalja mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une.

Uspostavom Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Republika Hrvatska će na siguran, sustavan i provjeren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje. Kako bi se to postiglo prije svega će biti potrebno dokazati da ovaj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš i to izradom studije utjecaja na okoliš – poručili su iz Fonda i nadodali kako će se tijekom projekta kontinuirano surađivati s lokalnom i općom javnosti te prekograničnim dionicima.

Ukoliko postupak utjecaja na okoliš potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Komentiranje nije dozvoljeno.