NIŠTA OD LNG TERMINALA: Švedska vlada uskratila dozvolu

Zbog utjecaja na klimatske promjene, švedska vlada je odlučila kako će uskratiti konačnu dozvolu za izgradnju LNG terminala u Göteborgu. Odluka je donesena nakon višegodišnjeg lokalnog otpora projektu, uključujući blokadu luke i terminala od strane stotina ljudi u rujnu ove godine.

Terminal je trebao služiti kao izvor prirodnog plina za industriju, brodski i drugi teški promet, ali dobio je velike kritike ekoloških organizacija i političara. Isto tako, dodajmo i da sama Švedska nije ovisna o plinu pa on pokriva svega oko 3,5% ukupnih potreba za energijom.

Inače, ovaj je terminal jedan od 112 plinskih projekata koji se nalaze na tzv. EU Listi projekata od zajedničkog interesa (PCI), a među njima je i krčki LNG terminal. – Kada smo početkom 2017. godine započeli kampanju protiv terminala, nitko se nije suprotstavljao tvrdnji plinskog lobija kako je ova ogromna nova infrastruktura na fosilno gorivo rješenje. Dijalogom, online kampanjama i velikim mobilizacijama u potpunosti smo promijenili taj narativ i projekt je sada odbijen upravo zbog onoga što on jest: katastrofa za klimu. Ovo je samo početak kraja širenja plinskih projekata u Švedskoj – rekla je Olivia Linander iz incijative „Fossilgasfällan“.

Komentiranje nije dozvoljeno.