JUŽNA KOREJA PREDNJAČI U „ZELENOJ MOBILNOSTI“: Predsjednik objavio strategiju

Predsjednik Moon Jae-in objavio je u utorak strategiju Južne Koreje kako bi postala svjetski lider u tehnologiji buduće mobilnosti. Vlada planira uložiti 1,8 mlrd. USD u taj sektor tijekom narednog desetljeća dok lokalni proizvođači automobila planiraju u isto periodu uložiti 50 mlrd. USD dobitka u svoju buduću mobilnost.

U budućoj eri automobila više ne moramo biti sljedbenici. Napokon, imamo šansu postati tehnološkim liderom, a ne sljedbenikom. Trebali bismo iskoristiti ovu priliku – istaknuo je južnokorejski predsjednik. Napomenuo je i da je Južna Koreja dokazala svoje tehnološko znanje na električnim i vodikovim automobilima, što pokazuje i ugovor o izvozu 1.600 kamiona s pogonom na vodik u Švicarsku. Uz to, Južna Koreja ima vrhunsku tehnologiju u sektoru baterija, izrade čipova i IT sektora.

Također, zauzima sedmo mjesto na svjetskom udjelu na tržištu automobila, proizvevši više od 4 milijuna vozila u 2018. godini. – Južna Koreja će prva u svijetu komercijalizirati autonomnu vožnju – dodao je Jae-in.

U sklopu toga javno je objavio projekt uspostave glavne infrastrukture za samostalno upravljanje automobilima na glavnim cestama diljem zemlje do 2024. godine, koji uključuju bežičnu komunikacijsku mrežu, trodimenzionalne precizne karte, integrirane upravljačke sustave i povezane putokaze.

Vlada će predložiti da dostignuća razvoja vodika i autonomne tehnologije automobila postanu međunarodni standardi kako bi naši tehnološki standardi postali globalni – zaključio je.

Komentiranje nije dozvoljeno.