MINISTAR MALENICA O REFORMI LOKALNE UPRAVE: „Uštedjet ćemo milijune!“

U razgovoru za Novi list ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica progovorio je o detaljima reforme lokalne uprave. Ministar je istaknuo kako bi se već na idućim lokalnim izborima 2021. mogao birati znatno manji broj dužnosnika. Naime, u sadašnjem sustavu u 428 općina, 128 gradova i 20 županija bira se zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima 671 zamjenik, točnije 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana.

Izmjenama zakona koji su trenutno u e-savjetovanju, smanjili bismo broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana za 634, tako da bi se zamjenici na idućim lokalnim izborima birali samo u velikim gradovima s više od 35.000 stanovnika, i u županijama, dok se u ostalim jedinicama lokalne samouprave zamjenici više ne bi birali – istaknuo je ministar Malenica. To bi značilo da će se umjesto 671 zamjenika koji su se birali do sada, na lokalnim izborima birati ukupno 37 zamjenika gradonačelnika, odnosno župana. Istovremeno, smanjio bi se i broj članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave za otprilike 20 posto.

Cijelom reformom, ministar procjenjuje, ostvarile bi se uštede u proračunima jedinica od oko 100 mil. KN. – Uštede bi se odnosile na sredstva koja se u proračunima osiguravaju za plaće i druga prava iz rada zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana koji dužnost obavljaju profesionalno te im se to vrijeme uračunava u staž osiguranja, te za pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od šest mjeseci, ili kraće ako su dužnost obavljali manje od 6 mjeseci – istaknuo je ministar. Dodajmo još i kako se navedenom reformom ne bi ukidale županije, već će se nastaviti njihova uloga nositelja regionalnoga razvoja, a radit će se i na daljnjoj digitalizaciji njihovih usluga, zaključio je ministar.

Komentiranje nije dozvoljeno.