MINISTAR ĆORIĆ I EU KOLEGE O ULOZI ENERGETSKOG SEKTORA: Čista energija je ključ za oporavak gospodarstva!

Jučer je održana videokonferencija EU ministara za energetiku, a sastankom je predsjedao ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić. Ministri su se složili kako je europski energetski sustav otporan i kako trenutno nema rizika u sustavima opskrbe energijom, posebno za one kojima je najpotrebnija.

Isto tako, tijekom rasprave je naglašena važnost uloge Europskog zelenog plana, zajedno s nacionalnim energetskim i klimatskim planovima, u održivom oporavku gospodarstva Europske unije. – Ovo je pravo vrijeme da razmislimo o tome kako energetski sektor može doprinijeti oporavku naših gospodarstava. Prijelaz na čistu energiju sukladno ciljevima održivosti i klimatske neutralnosti može predstavljati veliku priliku za poticanje oporavka gospodarstava država članica – rekao je ministar Ćorić.

Ministri su se također osvrnuli na to kako inicijative poput obnove u zgradarstvu, različitih projekata obnovljivih izvora energije, infrastrukturnih projekata i Mehanizma pravedne tranzicije mogu pridonijeti brzom i učinkovitom oporavku, kao i na to koje bi se aktivnosti ili mjere mogle brzo provoditi na razini Europske unije, a koje na nacionalnoj razini.

Europska komisija drži da se plan oporavka treba usmjeriti na osnaživanje unutarnjeg tržišta i ojačavanje otpornosti. Tri su fokusa područja revidiranog plana rada Komisije za 2020. godinu: poticanje tehnologija utemeljenih na obnovljivim izvorima energije, energetska obnova zgrada i poticanje inovativnih tehnologija. – Prioritet svih nas mora biti odgovor na ovu krizu, kao i očuvanje vodeće uloge Europe u čistim tehnologijama – izjavila je europska povjerenica zadužena za energetiku Kadri Simson.

Komentiranje nije dozvoljeno.