LITRA VODE IZ BOCE SADRŽI 240.000 ČESTICA PLASTIKE: Studija u SAD-u otkrila visoke razine nanoplastike u plastičnim bocama

Najnovija studija je objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences, a bazira se na korištenju inovativne tehnologije mjerenja koja je razvijena na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Naime, prema rezultatima studije proizlazi kako jedna litra vode, a što je ekvivalent za dvije plastične boce od pola litre, sadrži u prosjeku 240.000 plastičnih čestica, od kojih je 90% identificirano kao nanoplastika koja je glavni problem u globalnom onečišćenju plastikom. Ona predstavlja značajne zdravstvene rizike, infiltrirajući se u stanice i tkiva u glavnim organima. Također, takve sitne čestice nose u sebi kemikalije i teške metale koje ometaju rad endokrinog sustava.

Hitan poziv za podizanje svijesti i pronalazak alternativnih rješenja
Ovim rezultatima su se ozbiljno dovele u pitanje prethodne procjene, iako znanstvenici ističu kako se čestice nanoplastike uobičajeno pronađu u rasponu od 10 do 100 puta većih koncentracija od očekivanih. Već se duže vrijeme vode medijsko-zdravstvene rasprave o štetnosti mikroplastike, budući da se ove sićušne čestice mogu infiltrirati u krvotok, šireći potencijalno štetne sintetičke kemikalije po tijelu. Navedena studija naglašava hitnu potrebu za boljim razumijevanjem utjecaja polimera na ljudsko zdravlje. Naizgled nevidljiva prijetnja zbog prisutnosti nanoplastike u plastičnim bocama vode zahtijeva zajedničke napore više znanstvenih, društvenih i strukovnih dionika u istraživanju alternativnih i održivih opcija za piće, osiguravajući dobrobit zajednica i cijelog planeta, stoji u objavljenom materijalu.

Komentiranje nije dozvoljeno.