KREMIRANJE JE PREPORUČENA OPCIJA: Neke države su zabranile ukapanje na groblja, u Hrvatskoj postoji izbor

Groblja širom Europe se susreću s neviđenim izazovima i pripremaju za najgore scenarije. Brojne lokalne vlasti u žarištima pandemije pripremaju nova mjesta za ukop kako bi bili spremni za vrhunac udara podmukle bolesti. Preporuka epidemiologa u Hrvatskoj je da se tijela preminulih od virusa COVID-19 kremiraju jer je to najuspješniji način prevencije zaraze.

I dok su neke države zakonom zabranile ukapanje na groblja, u Hrvatskoj još uvijek postoji izbor. Pogrebnici su uz liječnike, policajce, trgovce i novinare najviše izloženi zarazi s obzirom na prirodu posla, a o tome je za Večernji govorio Zoran Žic, zamjenik predsjednice udruženja pogrebničke djelatnosti.

Žic je istaknuo kako su preporuke WHO-a o ukopu osoba preminulih od koronavirusa vrlo detaljne. – Zdravstvene institucije i stožeri za civilnu zaštitu diljem svijeta izdali su preporuku o kremiranju kao najsigurnijem načinu prevencije koronavirusa. Naravno da se virusom možete zaraziti i preko preminule osobe, stoga i pogrebnici moraju paziti – rekao je Žic i dodao kako su pogrebnici dužni osigurati vozilo koje se dezinficira odmah nakon prijevoza pokojnika, zaštitnu opremu djelatnicima te ispuniti sve preporuke HZJZ-a u vezi s pogrebnom opremom.

Komentiranje nije dozvoljeno.