KREĆE IZGRADNJA SUSTAVA NAVODNJAVANJA BUDIMCI-KRNDIJA: 27 milijuna kuna vrijedan projekt povećava dohodovnost proizvodnje u Slavoniji

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i izabrani izvođači radova potpisali su Ugovor o građenju Sustava navodnjavanja Budimci-Krndija te Ugovor o stručnom nadzoru nad građenjem.

Spomenuti sustav navodnjavanja vrijedan je gotovo 27 milijuna kuna. Rasprostire se na neto površini od 565 hektara i nalazi se na području Općine Podgorač. Sastoji se od crpne stanice sa zahvatnom građevinom na rijeci Vuki i tlačnog cjevovoda s hidrantima za priključenje uređaja za navodnjavanje. Predviđena je ugradnja pet horizontalnih centrifugalnih crpki. Tlačni cjevovod s hidrantima i zasunskim oknima projektiran je tako da voda za navodnjavanje bude dostupna na svakoj parceli, a osigurat će se iz postojećih akumulacija Borovik i Koritnjak uzvodno od zahvata.

Projekt je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Trenutno su u izgradnji 4 projekta na području Osječko-baranjske županije –  sustavi navodnjavanja Mala šuma-Veliki vrt, Budimci-Krndija, Poljoprivredni institut Osijek i Puškaš. Investicijska vrijednost ova 4 projekta je gotovo 74 milijuna kuna. 6 projekata je u pripremi, a dva su završena.

„U ovom trenutku imamo projekte vrijedne više od 73 milijuna kuna koji će koristiti razvoju navodnjavanja, povećanju dohodovnosti proizvodnje i isto tako adaptaciji na klimatske promjene. Mi ćemo se potruditi sustave koji su već izgrađeni, prije svega Lateralni kanal, staviti u funkciju, a to je da se češće puštaju vode Dunava u sustav odvodnje na području Baranje kako bi i sam kontakt vode s poljima pomogao infiltraciji, a konačno i boljim prinosima s obzirom na izrazito sušna razdoblja“, rekao je direktor Đuroković.

Komentiranje nije dozvoljeno.