KORONA UGROZILA POSLOVE RECIKLIRANJA PLASTIKE: Pad potražnje i slaba isplativost

Europska udruga Plastics Recyclers Europe (PRE) sa sjedištem u Bruxellesu smatra kako industrija recikliranja treba biti sektor koji uživa veliku podršku u planiranim razvojnim programima EU-a i svih zemalja članica. Treba smanjiti potrošnju nove plastike u Europi i osigurati opstanak tržišta sekundarnih sirovina, te podržati tvrtke u realizaciji daljnjih ulaganja u ovo područje, ističu iz ove krovne europske udruge koja okuplja najveće tvrtke iz područja recikliranja.

Ako se situacija ne promijeni i ne poduzmu korektivne mjere koje će podržati ovu industriju, recikliranje plastike više neće biti ekonomično i isplativo, čime će se ugroziti planirani prelazak na model kružne ekonomije koji predviđa ponovno korištenje plastike, recikliranje kao i korištenje ekoloških materijala –  upozorava Ton Emans, predsjednik udruge Plastics Recyclers Europe koja je u proteklih mjesec dana predložila kako europska industrija recikliranja plastike mora prestati s proizvodnjom zbog trenutnih nepovoljnih kretanja na tržištu pokrenutih zbog pandemije Covida-19.

Treba podsjetiti kako je aktualna kriza već dovela do smanjene potražnje te zatvaranja mnogih tvrtki za preradu plastike, dok su cijene primarne plastike dosegnule najniže razine. Udruga ističe kako će u slučaju nastavka ovog trenda ekonomski isplativi poslovi recikliranja plastike ostati samo odlagališta i postrojenja za spaljivanje koja uobičajeno uzrokuju ozbiljne ekološke posljedice. Krah ove industrije imao bi i dalekosežne socio-ekonomske posljedice, najviše zbog ozbiljnog broja zaposlenih koji rade širem Europe u navedenom lancu vrijednosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.