KANAĐANI GRADE POSTROJENJE OD 800 MIL. USD: Služit će za proizvodnju biogoriva i vodika iz komunalnog i drvnog otpada

Tvrtka Enerkem i skupina strateških partnera, koja uključuje i tvrtku Shell – glavnog investitora, najavile su izgradnju postrojenja za biogoriva u kanadskom Varennesu u blizini Montreala u vrijednosti od oko 800 mil. USD. Uključeni su i lokalni ekološki partneri koji se bave trgovinom vodikom, a projekt uživa podršku vlada Québeca i Kanade.

Postrojenje će godišnje preraditi više od 200.000 tona nereciklabilnog komunalnog otpada, uključujući i plastične materije, a sve će pomiješano s drvnim otpadom proizvesti gotovo 125 milijuna litara biogoriva, dok bi godišnji doprinos smanjenju stakleničkih plinova (GHG) bio ekvivalentan uklanjanju s cesta gotovo 50.000 vozila na fosilni pogon.

Riječ je o izgradnji pogona za etanol i metanol, ali ujedno i jednom od najvećih svjetskih postrojenja za proizvodnju vodika i kisika s elektrolizatorom od 87 MW. Projekt će stvoriti potrebu za više od 500 radnih mjesta tijekom izgradnje te oko 100 stalnih radnih mjesta tijekom rada postrojenja.

Godišnje ekonomske koristi za Québec procjenjuju se na razini od 85 mil. USD, a kanadska vlada je također vrlo predana niskougljičnim ciljevima do 2040. Postrojenje je primjer kanadskog znanja i iskustava u razvoju i uvođenju inovativnih čistih i zelenih tehnologija koje je osmislila kanadska tvrtka Enerkem, omogućujući rasplinjavanje kao temelj za proizvodnju različitih ekoloških komponenti i goriva.

Komentiranje nije dozvoljeno.