Još 10 dana do konferencije OTPAD 2023 – najava sudjelovanja predstavnika Fonda

Poštovani,

Obavještavamo vas kako će se ovogodišnje izdanje stručnog skupa OTPAD 2023 održati 25. rujna 2023. godine u hotelu Westin u Zagrebu, a event će okupiti ključne dionike iz područja gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Kružno gospodarenje otpadom je jedan od ključnih ciljeva europskih zelenih politika, međutim  RH još uvijek nije ispunila sve ključne ciljeve, iako postoji određeni napredak, poput zatvaranja odlagališta ili kod povećavanja odvajanja komunalnog otpada. Unatoč mnogobrojnim izazovima, postoje i mnoge svijetle točke, dobar progres u radu nadležnih institucija i posredničkih tijela, ali i odlični primjeri rada komunalnih društava. Na regionalnoj i lokalnoj razini neki gradovi i općine postižu visok postotak odvajanja komunalnog otpada, stoga općinska i gradska vijeća aktivno nadziru postizanje ciljeva i ohrabruju komunalna društva za još ambicioznije djelovanje.

Na skupu će već tradicionalno sudjelovati i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će uzeti učešće u važnim temama te predstaviti dio budućih aktivnosti, odnosno najaviti javne pozive iz njihovog djelokruga rada.

Također, predstavit će se i nove politike na razini EU-a, kao i promjene u nacionalnom zakonodavstvu. Nakon 30 godina provođenja okolišnih politika i 10 godina od ulaska RH u EU vidljiv je napredak u mnogim aspektima gospodarenja komunalnim otpadom, počevši od razine recikliranja, do smanjenja ukupne količine odloženog komunalnog otpada. Treba spomenuti kako je RH uz pomoć sredstava iz EU fondova ostvarila značajna ulaganja u kapitalnu infrastrukturu, kao i u edukaciju stanovništva.

Konferencija OTPAD 2023 predstavlja dobru priliku za otvorenu raspravu o postignućima, izazovima, dobrim praksama i aktualnostima u sektoru gospodarenja otpadom. Očekujemo prisustvo važnih dionika, uključujući komunalna društva, donositelje odluka na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, sveučilišne stručnjake, proizvođače i dobavljače opreme i tehnologija, te pružatelje konzultantskih usluga.

Glavne teme koje će se razmatrati na konferenciji uključuju:

–        Dinamika izgradnje i operativnosti centara za gospodarenje otpadom

–        Problematika biootpada, tehnologije prikupljanja i kompostiranja

–        Smanjenje otpada od hrane (javni poziv za nabavu uređaja za smanjenje otpada od hrane u učeničkim domovima)

–        Gdje će se zbrinjavati komunalni otpad nakon zatvaranja odlagališta?

–        EU regulativa oko energetske oporabe otpada

–        Komentari postojeće razine cijena i strukture komunalnih usluga

–        Problematika tržišta plastike i izvoza sekundarnih sirovina

–        Uspjesi pojedinih komunalnih tvrtki u promidžbi i vidljivosti komunalnih kampanja

–        Uloga strukovnih udruženja u kreiranju zakonodavnih prijedloga i kod promocije sektora u najširoj javnosti

–        Ubrzavanje digitalizacije i automatizacije poslova s komunalnim otpadom

–        Postoji li otpor institucija u pogledu energetskog iskorištavanja otpada?

Pridružite nam se u zagrebačkom hotelu Westin i aktivno sudjelujte u raspravi o ovim ključnim sektorskim pitanjima oko gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

Za prijavu sudjelovanja ili dodatne informacije, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila na adresu info@komunal.hr ili telefonski na broj +385 98 215 514.

S poštovanjem,

Časopis KOMUNAL / Izdavač: Centar za razvoj i ulaganja d.o.o, Adresa: Kršnjavoga 1/II, 10000 Zagreb

Telefon: +385(0)1 6329 111 | E-mail: info@komunal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama za najnovije informacije o konferenciji OTPAD 2023! #OTPAD2023 #GospodarenjeOtpadomRH

 

Komentiranje nije dozvoljeno.