EUROPSKA GODINA ŽELJEZNICE: Željeznica je jedina vrsta prijevoza koja je značajno smanjila emisije

Kako bi potaknula veće korištenje vlakova kao sigurnog i održivog prometnog sredstva, Europska unija proglasila je 2021. godinu Europskom godinom željeznice. Sektor prometa odgovoran je za 25 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u, a željeznica je jedina vrsta prijevoza koja je, zahvaljujući elektrifikaciji, od 1990. znatno smanjila svoje emisije.

Upravo zato, 2021. je proglašena Europskom godinom željeznice, a cilj je popularizirati i promovirati sve prednosti vožnje vlakom. Željeznica je ujedno i najsigurniji oblik kopnenog prijevoza.

Samo 0,1 smrtni slučaj na milijardu putnika po kilometru prouzročen je željezničkim nesrećama, u odnosu na 0,23 prouzročenih autobusima, 2,7 automobilima i 38 motociklima (u razdoblju 2011.-2015.)

Međutim, samo 7 posto putnika i 11 posto robe putuje željeznicom. Zastarjela infrastruktura, zastarjeli poslovni modeli i visoki troškovi održavanja neke su od prepreka koje treba prevladati u izgradnji jedinstvenog europskog željezničkog prostora, naglašavaju u Uniji.

Popularizacija željeznice bit će ključna i zbog Europskog zelenog plana, odnosno zacrtanog smanjenja emisija. Trenutno se čak 75 posto kopnenog tereta prevozi cestom, a upravo zato, jedan od važnijih ciljeva bit će preusmjeravanje značajnog dijela roba na željeznicu i unutarnje plovne putove.

Komentiranje nije dozvoljeno.