EU BILJEŽI POZITIVNE PODATKE O EMISIJAMA CO2: Razine su značajno pale i prije pandemije Covida-19!

Eurostat je objavio zanimljive podatke o emisijama ugljikovog dioksida u EU u prošloj godini. Naime, emisije CO2 značajno su se smanjile i prije nego što je svijet ušao u tzv. lockdown zbog pandemije Covida-19. Tako su emisije CO2 koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva lani bile manje za 4,3 posto u odnosu na 2018. godinu.

Emisije su pale u većini članica, a najveći pad zabilježen je u Estoniji (-22,1 posto), Danskoj (-9 posto), Grčkoj i Slovačkoj (-8,9 posto), Portugalu (-8,7 posto) i Španjolskoj (-7,2 posto). I Hrvatska je također zabilježila pad emisija, ali blagi (-0,2 posto). S druge strane, emisije ugljikovog dioksida su povećane u četiri članice. Predvodi ih Luksemburg (+7,5 posto), a slijede Austrija (+2,8 posto), Malta (+2 posto) i Litva (+1,6 posto).

Razlog ovakvom smanjenju emisija CO2 u većini EU je pad potrošnje krutog fosilnog goriva, ali i znatno veća cijena u sustavu trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS), zbog čega su se mnoge zemlje okrenule prirodnom plinu i obnovljivim izvorima energije.

Komentiranje nije dozvoljeno.