DIGITALIZACIJA ZAGREBA: Predstavljena Smart City HUB platforma

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je platformu Smart City HUB, čiji je cilj na jednome mjestu objediniti sve različite vrste aplikacija i informacija iz raznih gradskih ureda, a jedan od noviteta je i Otvoreni proračun Grada.

“Otvoreni proračun samo je jedna od usluga koju ćemo ponuditi javnosti, a koju smatramo temeljem transparentnosti i preduvjetom za uspostavu povjerenja između građana i Uprave”, dodao je zagrebački gradonačelnik i naglasio kako su transparentnost i veća participacija dio novog modela upravljanja Zagrebom i programa digitalnog grada.

Tomašević je naglasio kako je epidemija koronavirusa postala “motor promjena” kojima se želi različite digitalne usluge pružiti svim građanima, digitalizirati postojeće usluge i pojednostaviti ih. „Toliko je tih digitalnih projekata u Zagrebu da ih je teško nabrojati, a dobar dio građana niti ne zna da postoje, a kamoli da bi ih koristili”, kazao je Tomašević.

„Vjerujem kako je ovo samo početak jednog snažnog zamaha digitalizacije Grada kako bi on što više koristio tehnologije koje su na raspolaganju za optimizaciju, digitalizaciju, bolju obradu i praćenje različitih mreža i sustava“, zaključio je te pozvao sve zainteresirane na sudjelovanje na natjecanju HACKL – hackathon za otvoreni proračun Zagreba, čiji je cilj stvoriti najbolje rješenje za digitalizaciju i transparentnost zagrebačkog proračuna. Hackathon će se održati u ZICER-u od 25. do 27. veljače, pa su svi građani koji se bave dizajnom, programiranjem, obradom podataka, istraživačkim novinarstvom i drugim srodnim zanimanjima pozvani da se prijave.

Komentiranje nije dozvoljeno.