BOGAT PROGRAM U VENECIJI: Uspješno završeni Adriatic Cemetery Days-i

U organizaciji časopisa KOMUNAL od 17. do 19. 11. u Veneciji su održani ovogodišnji Adriatic Cemetery Days-i. Sudionici su obišli mnogobrojne lokacije predviđene za studijske posjete u Veneciji i okolici, unatoč medijskim najavama lošeg vremena i pojave ograničenja u kretanju, što se nije dogodilo.

Nedjeljni program je uključio odlazak u Treviso, odnosno obilazak vrlo urednog i skladnog gradskog groblja San Lazzaro. Intenzivni konferencijski sadržaji su u ponedjeljak kulminirali obilaskom atraktivnog gradskog groblja San Michele, smještenog na jedinstvenom povijesnom otoku – groblju u neposrednoj blizini otoka Murano i Venecije, dok posjeta gradskom groblju u Padovi nikog nije ostavila ravnodušnim, uslijed viđenih raskošnih arhitektonskih i umjetničkih rješenja.

Konferencijski dio održan je u prostranom hotelu Laguna Palace, a izlaganja su uključivala prijenos najboljih talijanskih praksi u području upravljanja grobljima, kremiranja i prijevoza pokojnika. GEM Matthews S.p.A. iz Udina je zainteresirao sudionike prezentacijom fleksibilnih tehnologija kremiranja za koje treba izdvojiti početnih 200-300.000 EUR, dok je Pilato S.p.A. iz Trevisa predstavio liniju luksuznih vozila koja se proizvode u suradnji s tvrtkama Mercedes i Jaguar.

Ovogodišnji sudionici ACD eventa su došli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, a njihovi predstavnici su se aktivno uključili u raspravu oko stručnih tema. U ime Udruženja komunalnog gospodarstva pri HGK prisutnima se obratio Petar Bilobrk, ujedno i  predstavnik komunalnog poduzeća Lovrinac d.o.o. iz Splita, dok su ispred BiH aktivno učešće uzeli Goran Cerić i Asmir Hodžić, direktori u najvećem komunalnom sarajevskom poduzeću  KJKP Pokop, iznijevši ujedno i prijedlog o potrebi ubrzane organizacije slične studijske posjete na razini tehničkih direktora i poslovođa na grobljima u zemljama jugoistočne Europe, budući da su u Italiji viđeni primjeri vrlo korisni i moguće ih je primijeniti u regionalnu grobljansku praksu.

Vesna Prćić, direktorica JKP Pogrebno iz Subotice se osvrnula na stanje komunalnog sektora u Srbiji te je zaključila kako osim zakonodavnog okvira treba poboljšati razmjenu najboljih praksi, a viđeno u Italiji oslikava visoke standarde upravljanja grobljima te odgovornima daje inspiraciju za primjenu niza poboljšanja u vrednovanju kulturne baštine te u obnovi povijesnih grobalja. Ispred slovenskog komunalnog poduzeća Žale d.o.o. iz Ljubljane zadovoljstvo eventom te suradnjom regionalnih komunalnih poduzeća iznio je Domen Kokalj, posebno naglasivši stručna iskustva oko nabave, funkcioniranja i održavanja tehnologija za kremiranje, budući da u tom dijelu Slovenija prednjači u regiji.

Adriatic Cemetery Days-i su uključivali i obilazak niza obližnjih turističkih lokaliteta, kroz koje se uspješno spajaju povijesni i suvremeni interesi milijuna turista koji redovito uključuju većinu znamenitih grobalja, a samo u regiji Veneto godišnje se zabilježi posjeta 19,8 mil. turista s oko 70 mil. noćenja.

Časopis KOMUNAL najavljuje održavanje sljedeće strukovne konferencije  – Pannonian Cemetery Days-a tijekom travnja 2020, najvjerojatnije u Varaždinu, što će se poklopiti s hrvatskim predsjedanjem Europskim vijećem. Uslijed navedenog, ocjenjuje se kako se radi o dobroj prilici za još bolju valorizaciju grobljanske problematike unutar zemalja EU-a, kao i u državama JIE.

 

 

Komentiranje nije dozvoljeno.