MURANO I SAN GIORGIO MAGGIORE: Tajni biseri Venecijanske lagune

Tijekom Adriatic Cemetery Days, sudionici će u sklopu studijske posjete predviđene za utorak 19.11. biti u mogućnosti posjetiti otoke Murano i San Giorgio Maggiore. Murano, otok u Venecijanskoj laguni, poput Venecije je skup od 7 otoka povezanih mostovima, a slavan je po proizvodnji poznatog muranskog stakla.

Sve do 13. stoljeća staklo se proizvodilo u Veneciji i bilo je jedno od glavnih izvoznih proizvoda Mletačke republike. Pod izlikom požara, staklari  su 1291. protjerani na otok Murano čime se tajna izrade muranskog stakla nastojala sačuvati. Gotovo polovica stanovništva na neki se način bavila proizvodnjom stakla, a iz vrhunskih obrtničkih radionica proizlazile su brojne nove tehnike izrade. Njihovi majstori znali su kontrolirati boje i prozirnost bolje nego itko u svijetu, a dugo su vremena bili jedini u Europi sa znanjem izrade zrcala.

Danas su za čuvanje tajne izrade Murano stakla zadužene obrtničke škole, međutim, oni svoje vještine ponosno dijele s ostalim majstorima iz svijeta. Sudionici će u obilasku imati priliku vidjeti mnoge obrtničke radionice, sudjelovati na prezentaciji izrade staklenih predmeta te, po želji, kupiti neki od staklenih suvenira izrađenih upravo ondje.

San Giorgio Maggiore mali je otok koji se nalazi točno nasuprot Trga sv. Marka udaljen svega 3 minute vožnje vaporettom. Najveći dio otoka zauzima benediktinski samostan i prekrasna bazilika San Giorgio Maggiore. Baziliku najbolje opisuju njezino bijelo pročelje, zvonik iz 1971. te ondje izložene slike poznatih talijanskih majstora.

Komentiranje nije dozvoljeno.