7 OD 10 RIBA U JADRANU SADRŽI MIKROPLASTIKU: Alarmantni rezultati britanskog istraživanja

Sveučilište u Manchesteru u Velikoj Britaniji predvodilo je istraživanje o prisutnosti mikroplastike u svjetskim oceanima te otkrilo zabrinjavajuće podatke. Naime, pokazalo je kako jedan kvadratni metar morskog dna može sadržavati čak 1,9 milijuna komada mikroplastike, što je najviša razina zabilježena na morskome dnu u povijesti.

Inače, plutajuća plastika čini manje od 1 posto od 10 milijuna tona plastike koje svake godine završe u svjetskim oceanima. Do sada se smatralo da preostalih 99 posto akumulira u dubokom oceanu, ali sada je jasnije gdje točno završava. Prema studiji časopisa Science, duboke morske struje djeluju kao transportne trake, prenoseći sitne plastične fragmente i vlakna preko morskog dna, a zahvaljujući tome mikroplastika se gomila u ogromnim nakupinama koje su nazvane „žarištima mikroplastike“.

Podsjetimo i kako se mikroplastika može unositi u mikroorganizme te tim putem ulazi u prehrambeni lanac što stvara veliki problem, a alarmantan je podatak da čak 7 od 10 riba u Jadranu u sebi ima tragove mikroplastike.

Komentiranje nije dozvoljeno.